Ποια είναι η φροντίδα που μπορούν να έχουν οι ηλικιωμένοι σε έναν οίκο ευγηρίας;

  


 Όσο μεγαλώνουμε, αισθανόμαστε περισσότερο ευάλωτοι και κοινωνικά αποξενωμένοι. Πολλές φορές, μία χρόνια ασθένεια ή κόπωση μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα ενός ατόμου σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και βοήθεια. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές οικογένειες επιλέγουν τη λύση του γηροκομείου για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπου εκεί τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για να διατηρούνται υγιή και να αισθάνονται άνετα. Η ποιότητα της φροντίδας δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική φροντίδα αλλά περιλαμβάνει επίσης και την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους ευημερία. Ένα γηροκομείο πρέπει να διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα καθώς και συναισθηματική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, καθιστώντας τη διαμονή τους πιο άνετη και ποιοτική.


Επίσης, επειδή κάθε ηλικιωμένος έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, το γηροκομείο θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις διατροφικές ανάγκες κάθε τρόφιμου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ειδικό διαιτολόγιο και προσεγμένη διατροφή, σωματική άσκηση και διάφορες καθημερινές δραστηριότητες που θα τον κρατάνε ενεργό. Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε ηλικιωμένου βοηθάει στην καλύτερη παροχή φροντίδας, ενώ παράλληλα ενισχύει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειας.


Οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε ένα γηροκομείο, νιώθουν συχνά μοναξιά ή απομόνωση, ειδικά αν δεν έχουν τακτική επαφή με τις οικογένειές τους. Η ψυχολογία και η συμπεριφορά του προσωπικού ενός γηροκομείου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση αυτών των ανθρώπων και να τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η κατάθλιψη και το συναίσθημα της εγκατάλειψης. Η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να νιώσουν ασφαλείς και αποδεκτοί, ενισχύοντας την ψυχική τους υγεία. Σε αυτό συμβάλει και η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης, να παρέχει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να αναπτύσσει τεχνικές επικοινωνίας με τους ηλικιωμένους που μπορεί να αντιμετωπίζουν γνωστικά προβλήματα όπως είναι η άνοια.


Ένα άλλος παράγοντας που είναι εξίσου σημαντικός και βοηθάει στην καλυτέρευση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων, είναι οι διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και οι ομαδικές εκδηλώσεις που μπορούν να δώσουν στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, που είναι συχνά προβλήματα σε αυτή την ηλικία ενώ παράλληλα ενισχύει την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα και εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.


Επιπλέον, η υποδομή και οι παροχές του γηροκομείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Ένα γηροκομείο πρέπει να παρέχει ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, με καλά συντηρημένους χώρους. Ο εξοπλισμός και τα δωμάτια θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένα και να υπάρχει καθαριότητα. Τα χρώματα στους τοίχους, η επιλογή των επίπλων και η σχεδίαση του χώρου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διάθεση των ηλικιωμένων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαρούμενη και ζεστή. Η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες, πρέπει να γίνεται εύκολα και γρήγορα.


Η συνεργασία μεταξύ του γηροκομείου και της οικογένειας μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων. Η οικογένεια μπορεί να επισκέπτεται το αγαπημένο της πρόσωπο τακτικά και να περνάει μαζί του ευχάριστα μερικές ώρες μέσα ή έξω από το γηροκομείο.