Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης διαδικασίας, παραχωρείται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δημοτική έκταση 252 στρεμμάτων για να ανασκαφεί και να αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη.
Η αρχαία Αρίσβη, μία από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις-κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που είναι ορατό από το δρόμο, δίπλα στο γεφύρι πριν τη σύγχρονη Αρίσβη.
Πήρε το όνομά της από την θυγατέρα του Μάκαρος, αδελφή της Μυτιλάνας. Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Μηθυμναίοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την αρχαία πόλη, ενώ ακολούθησε και καταστροφικός σεισμός που ολοκλήρωσε το έργο των ανθρώπων. Ερείπια της αρχαίας πόλης είναι ορατά και επιφανειακά, όπως τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Το χωριό που σήμερα γνωρίζουμε ως Αρίσβη (το οποίο έχει πλέον ενωθεί με την Καλλονή) λεγόταν παλαιότερα Άγιος Κοσμάς ή Αγκοσμάς, λόγω της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού που βρισκόταν εκεί. Οι Τούρκοι την ονόμασαν Τζουμαϊλή, επειδή λέγεται ότι ήταν Παρασκευή (Τζουμαά στα τουρκικά) όταν την κατέκτησαν. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί μαζί με τους ντόπιους, μετονόμασαν το χωριό σε Αρίσβη, σε ανάμνηση της παλιάς της ιστορίας.
«Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια που είχαμε και σήμερα μπαίνουμε στο δρόμο ώστε η σύγχρονη Καλλονή, αλλά και συνολικά ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να αναδείξει αυτήν την ξεχασμένη αρχαία πόλη-κράτος. Με επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητούμε να χρηματοδοτηθεί η αρχαιολογική ανασκαφή, ώστε η περιοχή να αποκτήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο αντάξιο της ιστορίας της. Αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης στην περιοχή και μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης της», σημειώνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
ΠΗΓΕΣ: Naftemporiki - ΑΠΕ - ΜΠΕ