2ο «Elia Lesvos Confest 2024», στη Λέσβο 23 έως και 26 Μαΐου

 

Για τη διεξαγωγή του πολυαναμενόμενου 2ου «Elia Lesvos Confest 2024», που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο την περίοδο 23 έως και 26 Μαΐου, δεν θα μπορούσε παρά να επιλεχθεί ένας εξίσου εμβληματικός χώρος, ένας χώρος που με πολλούς τρόπους ταυτίζεται με το τοπίο και την ιστορία του νησιού και δεν είναι άλλος από το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά. 

Ο χώρος διαθέτει πλέον άρτιες υποδομές για τη φιλοξενία διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις και βεβαίως Συνέδρια, όπως το επερχόμενο 2ο «Elia Lesvos Confest 2024». Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι για το συγκεκριμένο Συνέδριο -του οποίου η πρώτη διοργάνωση αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μαζικής συμμετοχής κοινού-, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων εξωτερικών χώρων, ικανών να φιλοξενήσουν πλέον των 400 συνέδρων, παρέχοντάς τους άψογες συνεδριακές-τεχνικές υποδομές.

Το ιστορικό Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο της βιομηχανικής και τοπικής ιστορίας, ιδανικό να προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του μία ολιστική αναπαράσταση της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας της Λέσβου. Το κτηριακό του κέλυφος το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ανήκε στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη. Η μία από τις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μουσείο, «Η Λέσβος του Ελύτη», είναι αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή. Σε αυτήν αναδεικνύονται επάξια η ζωή και η δημιουργική του πορεία, καθώς και η πνευματική του σχέση με τη Σαπφώ, τον Κριναγόρα και το Θεόφιλο. Η δεύτερη έκθεση, «Ματιές σ' ένα μνημείο», παρουσιάζει εκλεκτά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία εμπνεύστηκαν από το ελαιοτριβείο. Στους χώρους του παρουσιάζονται, ακόμη, τα στάδια και τα μέσα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας καθώς και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου.

Το Μουσείο βρίσκεται στον οικισμό του Παπάδου, στον κατάφυτο με ελαιόδεντρα κόλπο της Γέρας, εκεί όπου η θάλασσα της Λέσβου κυριολεκτικά βάφεται πράσινη, από τις αντανακλάσεις των αιωνόβιων ελαιώνων στην κρυστάλλινη υδάτινη επιφάνεια που τους οριοθετεί. Μια τοποθεσία που αποτελεί την παραγωγική καρδιά ενός τόπου, που με τη σειρά του θεωρείται κορυφαίος στην κατάταξη της ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα.