Η Ιστορία του Χαϊρεντίν Ρέις - Ο Μπαρμπαρόσα (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η Ιστορία του Χαϊρεντίν Ρέις - Ο Μπαρμπαρόσα μέσα απο το κανάλι του LesvosTv. Ένας απο τους μεγαλύτερους Πειρατές  ... Ο "Κοκκινογένης".

Ο Μπαρμπαρόσα, γνωστός και ως Χαϊρεντίν Ρέις, ήταν πειρατής και ναύαρχος που έζησε τον 15ο και 16ο αιώνα. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, από Ελληνίδα μητέρα και εξισλαμισμένο Αλβανό ή Έλληνα πατέρα . Ξεκίνησε την καριέρα του ως πειρατής στη Μεσόγειο Θάλασσα, λεηλατώντας χριστιανικά πλοία.


Το 1512, ο αδερφός του Ορούτς Ρέις σκοτώθηκε σε μάχη με τους Ισπανούς. Ο Χαϊρεντίν τον διαδέχτηκε ως ηγέτης των πειρατών της Βόρειας Αφρικής και υιοθέτησε το ψευδώνυμο "Μπαρμπαρόσα", που σημαίνει "Κοκκινογένης" στα ιταλικά .


Ο Μπαρμπαρόσα έγινε γρήγορα ένας από τους πιο φημισμένους πειρατές της εποχής του. Συγκέντρωσε ένα μεγάλο στόλο πλοίων και πραγματοποίησε επιτυχημένες επιδρομές εναντίον των Ισπανών και των Ιταλών. Το 1533, ορίστηκε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ως ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου.


Υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρόσα, ο Οθωμανικός στόλος έγινε μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στη Μεσόγειο Θάλασσα. Νίκησε τους Ισπανούς σε πολλές ναυμαχίες, συμπεριλαμβανομένης της ναυμαχίας της Πρέβεζας το 1538.

Ο Μπαρμπαρόσα πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1546. Ήταν ένας αμφιλεγόμενος ηγέτης, αλλά άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία. Θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς ναυάρχους όλων των εποχών και η κληρονομιά του συνεχίζει να αμφισβητείται μέχρι σήμερα.