Πέτρα - Στην Παναγιά τη Γλυκοφιλούσα σ' ένα από το πιο παραδοσιακά, γραφικά και ευλαβικά προσκυνήματα του νησιού (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Επισκεφτήκαμε την ομορφη Πέτρα στα βόρεια παράλια της Λέσβου. Από την Πέτρα κατάγονται οι νομομαθείς Νεοκλής Καζάζης, Νικόλαος Ελευθεριάδης και ο δημοτικιστής Κίμων Μιχαηλίδης. Η Πέτρα είχε αξιόλογη πνευματική κίνηση στη γενιά του 1930, στη λεγόμενη Λεσβιακή Άνοιξη. Η Παναγία της Πέτρας είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους της Λέσβου. Βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 40 μέτρων, και με 114 σκαλιά στο κέντρο της κωμόπολης.

Ιστορία Η ιστορία της Παναγίας της Πέτρας ανάγεται στον 14ο αιώνα, όταν ένας καπετάνιος από τη Χίο βρήκε ένα θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας στη θάλασσα. Το εικόνισμα αυτό έφερνε το όνομα "Παναγία η Γλυκοφιλούσα" και είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τους ασθενείς. Ο καπετάνιος μετέφερε το εικόνισμα αλλά το βράδυ της ίδιας μέρας το εικόνισμα εξαφανίστηκε. Το επόμενο πρωί το εικόνισμα βρέθηκε στην κορυφή του βράχου της Πέτρας. Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι η Παναγία ήθελε να μείνει μόνιμα στη Λέσβο και έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι στη θέση που βρέθηκε το εικόνισμα. Ο σημερινός ναός της Παναγίας της Πέτρας χτίστηκε το 1609 και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλητης βασιλικής με τρούλο. Το εσωτερικό του ναού είναι πλούσια διακοσμημένο με αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα. Η Παναγία της Πέτρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα της Λέσβου. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του βράχου για να προσκυνήσουν το εικόνισμα της Παναγίας. Η αναρρίχηση είναι μια δύσκολη αλλά τιμητική διαδικασία, που συμβολίζει τη δύναμη της πίστης.