ΜΕΛΕΤΗ - Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

 

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ βρήκαν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, περιελάμβανε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και παρακολούθησε τις επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα για περίπου 20 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων (PM2.5) είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα PM2.5.

Η ρύπανση από τα σωματίδια είναι ένα μίγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα. Προέρχεται από πολλές πηγές, όπως η εξάτμιση των μηχανοκίνητων οχημάτων, οι διεργασίες καύσης και η καύση ξύλου/βλάστησης.

Τα μικροσωματίδια PM2.5 είναι ιδιαίτερα μικρά και μπορούν να εισπνευστούν βαθιά στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα μικροσωματίδια μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με την πρόκληση βλάβης στο DNA των κυττάρων του μαστού.

Η μελέτη αυτή παρέχει επιπλέον στοιχεία για τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την υγεία.

Tags